Orchestra Simfonică Musique en Seine, invitată special din Franța

Când acordurile de vioară se opresc, rămâne frumusețea istoriei și a unui loc ce te conectează la trecutul nostru, transpunându-te într-o altă epocă. Așa au simțit cei prezenți la concertul simfonic din 2 iunie, de pe Domeniul Ghergani, după ce au luat parte la un eveniment cultural unic.

Amatorii de frumos au avut posibilitatea de a asculta muzica lui George Enescu, dar și creații contemporane, cântate cu măiestrie de Orchestra Simfonică Musique en Seine, invitată special din Franța. Tinerii muzicieni și-au arătat iscusința interpretând melodii ce păreau desprinse din sunetul de odinioară al Gherganiului, impresionând prin modul în care se împletesc cultura și istoria atunci când le transpui pe portativ.

Domeniul Ghergani pare să își recâştige vigoarea, să renască pe acordurile simfonice, iar asta nu poate decât să mă bucure. Întregul tablou desfășurat în fața Capelei Domeniului a căpătat culoare prin sunetele viorilor și ale harpei, elemente ce au conturat cu precădere ideea de bun-gust și noblețe a spațiului.

Oameni frumoşi au trecut pragul Gherganiului pentru a admira un monument important al patrimoniului naţional, conacul boieresc rememorând astfel petrecerile pe care şi Ion Ghica împreuna cu soţia sa Alexandrina le ofereau apropiaţilor. Vechile concerte și petreceri de la conac, la care obișnuiau să participe personalități importante ale vremii, unde muzica bună era mereu prezentă prin virtuozitatea doamnei Alexandrina, au revenit astfel în parcul de la Ghergani.

M-am bucurat să fiu gazda unui eveniment ce aduce mai aproape de public un fragment din istoria naţională, cât și europeană şi astfel am ajuns la concluzia că muzica simfonică poate reprezenta un liant cultural între trecut şi prezent, poate face zidurile vechi să vibreze într-o manieră nouă, iar oamenii să retrăiască sentimente, să inspire aerul de altădată.

Pe viitor îmi doresc să aduc cât mai aproape românii de poveștile Domeniului, să redau farmecul de atunci cu oamenii de acum, continuând seria de evenimente culturale de la conac. Numai astfel moștenirea lăsată de strămoșii noștri poate rămâne un reper pentru generațiile viitoare, ca un exemplu de viață, cultură și viziune.