Orchestra Musique en Seine readuce la Ghergani atmosfera de odinioară printr-un concert de muzică simfonică

La Ghergani, Domeniul și-a recăpătat pentru câteva ore strălucirea de altădată  printr-un eveniment de muzică simfonică, reprezentat de acordurile Orchestrei Musique en Seine. Aflați pentru prima oară în România, membrii orchestrei au încântat publicul cu acordurile Rapsodiei române a lui Enescu, cu muzica lui Georges Bizet și Brahms precum și cu o creație inedită, compusă de artistul român Sebastian ANDRONE special pentru acest eveniment, ce a reușit să aducă Franța mai aproape de România.

Juliette DAGOIS (Președintele Asociației Orchestrei «Musiques en Seine »): E prima oară când orchestra « Musiques en Seine » vine în România. 

Este un proiect excepțional pentru că este prima dată când această orchestră are ocazia de a cânta în străinătate. 

Suntem o orchestră pariziană, care cânta mai ales la Paris. E un loc incredibil ! 

Suntem aici grație Irinei Bossy-Ghica, pentru a cărei familie Gherganiul este un loc încărcat de istorie. 

Ne aflăm într-un cadru natural, dar și foarte intim – un moment extrem de convivial atât pentru orchestră cât și pentru public. 

Veți putea vedea, spațiul pentru orchestră este mic, suntem foarte aproape de public, va fi un moment frumos !

Rodrick BARILLOT (Dirijorul orchestrei): Am ales un program franco-român : vom cânta Rapsodia română de George Enescu – un compozitor care este ca o legendă în România, și apoi am ales « Arlesiana » de Georges Bizet, deoarece amândouă operele sunt inspirate de teme tradiționale : românești, pentru prima și franțuzești pentru cea de-a doua. 

Pe de altă parte, am vrut să marcăm această ocazie cu o operă simfonică monumentală, și deci, ne-am gândit că cel mai bine se potrivea ultima simfonie a lui Johannes Brahms (Simfonia N°4). 

De asemenea, i-am cerut compozitorului român Sebastian ANDRONE să compună o operă pentru orchestra noastră și special pentru această ocazie. 

Vom interpreta deci creația sa « Priviri Reminiscente »  care nu a mai fost cântată niciodată. 

Așadar vom cânta o operă scrisă de un compozitor român pentru o orchestră din Franța, ce va fi interpretată pentru prima oară în România (cu ocazia Sezonului Cultural franco-român).

 Iar, peste o lună, o vom cânta și în Franța.

Aplauzele din finalul reprezentației sunt dovada faptului că muzica simfonică completează perfect un cadru precum Domeniul Ghica de la Ghergani și că evenimentele in care există implicare și sentimente investite se încheie cu lacrimi de bucurie și zâmbete. Mulțumim Musique en Seine!